There was an error in this gadget

Thursday, February 17, 2011

FRIM Kepong.

Lama suda tidak update blog ini, punyala penuh habuk dan menjadi seperti sebuah kertas usang pulak. Semalam p jalan2 dengan wife buat passport dan renew kwsp. Nasib baik tidak ramai org, inila kebaikan buat urusan di awal2 pagi.  Nasiblah masa buat passport bawa sijil beranak, kalau tidak, buang masa ulang alik pegi putrajaya. Tempoh untuk tunggu passport tu siap mengambil masa 10 hari. Agak lama jugaklah, sebab mau minta kelulusan lagi dari imigresen Sarawak.

Pas tu pegi pulak FRIM Kepong, mau ambik gambar di sana. Tidak sangka pulak jumpa waterfall. Apalagi buka tripod dan ambik gambar long exposure, dapat jugak subjek untuk buat vertorama.

 Mesti ramai tertanya-tanya apa itu vetorama. Vertorama adalah gabungan gambar yang diblend secara menegak guna photoshop.Dalam gambar ni saya ambik tiga gambar berbeza, bawah, tengah dan atas. Kemudian saya align kan secara manual dan blend guna masking tool. Semalam rakan saya nick ada inform pasal FRIM photo contest. Tak pernah involve dalam photo contest ni, tapi maybe gambar ni akan saya post kan ke FRIM, mana tau ada can, hehe.



Sebelum balik, jumpa jambatan gantung ni, Cantik kan. Tapi sayang, ia nampak terlalu usang dan agak bahaya, nasib baik sungai bawah tu cetek jak. Diharap pihak berwajib dapat membaik pulih jambatan ini sebelum terjadinya perkara tidak diingini. Adios.

Thursday, October 21, 2010

Cameron Highlands trip




2 weeks ago, me and my wife went to Cameron Highlands, a small district in Pahang. It takes 4 hour drive from KL to Cameron Highlands using the North-South Expressway, exit at Simpang Pulai and just follow the signboard to Cameron Highland(Kg Raja) along the road to Gua Musang. It's not a difficult journey as I think, because the road to Gua Musang have 2 lanes and wider, plus you will enjoy the beautiful scenery along the road.




  Due to the weekend holidays, it was crowded virtually everywhere on Cameron Highlands. Moving around and finding a place to park our car during holiday seasons like this was an ‘adventure’ in Cameron Highlands. Long queues were expected virtually everywhere. Nonetheless, we still manage to visit the time tunnel museum, strawberry farm, tea plantations, and bee farms. 

                                               Time Tunnel Museum



                                            Raju Strawberry Farm.



                                             Pasar Malam Berinchang



                                              Bharat Tea Plantation









                                       




















                                                                 










Sunday, October 3, 2010

Sepetang di Bukit Jalil






Tuesday, September 7, 2010

1st time, test 1 2 3.

hahaha, 1st time buat blog, teruja plak rasa. Entah kenapa tiba2 nak jadi blogger, tajuk pun aku main balun jak. Mungkin sebab semangat kot, huhu. Hopefully aku terus bersemangat utk wat blog nie. Adios.